26.2.09

ALPAGO'09

Els membres del CTEMC protagonistes del Campionats d’Europa d’esquí de muntanya

Els corredors de la selecció espanyola de la FEDME, majoritàriament catalans i com no podia ser d’una altra manera, membres del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya (CTEMC), han disputat entre 19 i el 24 de febrer els Campionats d’Europa d’esquí de muntanya 2009 a Tambre, un poble petit situat a l’entrada de les Dolomites italianes. Aquest és el balanç global dels 5 dies de competició.

Cronoescalada

Els campionats es van inaugurar el passat divendres amb la disputa de la cronoescalada, la primera de les 5 proves de que consten. Com no podia ser d’una altra manera l’extraordinari Kílian Jornet (Club Poliesportiu Puigcerdà SE), actual primer classificat a la Copa del Món, s’adjudicà aquesta prova per davant d’esportistes de nivell com ara els francesos Toni Sbalby i Yannick Buffet, segon i tercer classificats respectivament.

Kílian Jornet ja des d’un principi de la prova s’ha distanciat de la resta de corredors, arribant a la línia de meta amb una clara superioritat sobre els altres esportistes. Tothom ha quedat perplex per la seva fortalesa, fent part del recorregut corrent amb esquís. Per darrera els francesos, italians i suíssos es disputaven les places de podi. S’ha de destacar també la 7a plaça de Javi Martín, la 12a de Manu Pérez i la 25a de Miguel Caballero. La nota negativa de la jornada ha estat l’abandonament d’Agustí Roc (Ass. Esp. Mountain Runners del Berguedà) a causa d’una caiguda mentre es mantenia en el top 20.

En categoria femenina la catalana i actual resident a Font Romeu Mireia Miró (UEC Gràcia) ha demostrat el seu potencial físic classificant-se en segona posició, després de realitzar una magnífica carrera. Un grup de quatre esportistes s’han disputat les places de podi des de l’inici de la prova. La major part del recorregut Mireia Miró ha encapçalat la prova però la italiana Roberta Pedranzini ha acabat conquerint l’or i la barcelonina, mantenint el tipus, ha aconseguit el 2n lloc. La ceretana Gemma Arró (GREC-Cerdanya) ha donat la sorpresa arribant en 7a posició.

Per la seva banda, Jornet i Miró han estat els respectius vencedors en la categoriaespoir.

La tercera clau de l’èxit l’ha donat el jove Marc Pinsach (Ski Club Camprodon SE), arribant en una agonitzant tercera plaça a 3 segons del 2n classificat.

A part dels cinc podis aconseguits, els esportistes del CTEMC, amb seu gran nivell, han demostrat ser una referència als altres esportistes a nivell mundial.

També en categoria júnior, Naila Jornet (Club Poliesportiu Puigcerdà SE) ha demostrat un bon estat de forma, finalitzant en 5a posició.

Una posició per darrera ha quedat Genís Zapater (CE de la Segarra), sisè en categoria cadet. Oriol Pellicer (La Lira Vendrellenca) i Pere Salvador (UEC Barcelona) també han aconseguit una meritòria posició a la seva categoria. En categoria cadet femenina, bon paper d’Ares Izard (CE Lleida) i Gemma Subirats (Club Poliesportiu Puigcerdà SE) en el seu debut en uns Campionats d’Europa. Moltes felicitats a tots!

Relleus

L’endemà dissabte 21 de febrer es disputaven les proves per relleus. Així, l’equip FEDME masculí aconseguí la 2a posició en una espectacular cursa de relleus i les noies i els joves, una meritòria 4a plaça.

Entre els 4 representants de l’equip espanyol hi havia els catalans Jornet i Joan Maria Vendrell (Ski Club Camprodon SE), acompanyats per Javi Martín i Manu Pérez. Al final, l’equip espanyol ha arribat a 23 segons de l’italià i ha avantatjat en 29 segons a Suïssa, que ha completat el podi.

En categoria femenina, las tres representants de l’equip FEDME, les catalanes Gemma Arró, Mireia Miró, i la basca Izaskun Zubizarreta han quallat una bona actuació. I tot i no aconseguir una plaça de podi, han entrat en una molt meritòria 4a posició. La mateixa que han firmat el relleu dels joves, integrat exclusivament per esquiadors catalans: Naila Jornet, Genís Zapater i Marc Pinsach.

Cursa per equips

L’equip FEDME femení i masculí es va quedar a un pas del podi en la cursa per equips. La cursa es va celebrar el diumenge a través d’un bonic itinerari de marcat caràcter alpí amb un desnivell acumulat de 2.400 m. En homes, l’equip format per Kílian Jornet i Javi Martín obtingué la 5a posició, mentre les representants femenines, Mireia Miró i Izaskun Zubizarreta fregaven el tercer esglaó del podi aconseguint la 4a plaça.

Cursa individual en categories inferiors

La penúltima jornada dels Campionats d’Europa d’Esquí de Muntanya han atorgat tot el seu protagonisme a les categories inferiors.

Tot i que els representants de l’equip FEDME no han obtingut cap metall, sí que han obtingut alguns resultats de mèrit.

En un itinerari de 1.100 m de desnivell amb 3 pujades i les seves respectives baixades i un tram on s’havia de progressar amb els grampons i els esquís a la motxilla, la millor classificada ha estat la ceratana Naila Jornet, que ha arribat en 4a posició, a menys d’1 minut de la tercera classificada.

En cadets masculí el català Genís Zapater ha arribat 6è. Per la seva banda, una de les grans esperances de la delegació, el júnior Marc Pinsach no ha tingut el seu millor dia, classificant-se finalment en 11a posició. Com a nota negativa, cal destacar la lesió de Pere Salvador, que ha patit una fractura de peroné en una caiguda.

Cursa individual

Finalment ahir dimarts 24 de febrer es va disputar la darrera de les curses de l’atapeït programa d’aquests Campionats d’Europa. La prova reina, la cursa individual, tant en categoria masculina com femenina.

En homes el clar protagonista va ser l’extraordinari Kílian Jornet. El ceretà, gran favorit per emportar-se l’or, dominava la cursa des del principi i s’encaminava cap a una nova victòria. Ho tenia tot de cara. 1'15 d’avantatge al segon classificat després de la primera pujada semblaven una renta més que suficient. Però durant la baixada, un problema tècnic va esguerrar la cursa de Jornet que es veia obligat a l’abandonament pel trencament d’una de les seves botes. Una llàstima! El millor representant de l’equip FEDME va ser Javi Martín (5è), mentre que el primer català fou Toti Bes (Ski Club Camprodon SE) aconseguint la 18a plaça en una cursa guanyada finalment pel francès Yannick Buffet.

En categoria femenina les coses van anar millor. Així Mireia Miró entrava a meta en una meritòria 5a posició, aconseguint a la vegada el títol en categoria espoir, en una cursa dominada per la italiana Roberta Pedranzini. Completava la bona actuació catalana Gemma Arró, entrant en 15a plaça.

En el ranking oficial per equips, la selecció FEDME ha quedat classificada en tercer lloc, només superada per Itàlia i França. Uns resultats més que positius.

Des de la FEEC celebrem l’actuació dels esportistes catalans i membres del CTEMC desplaçats a Itàlia. Moltes felicitats pels excel·lents resultats aconseguits!

Si voleu consultar les classificacions de totes les proves així com d’altres informacions podeu consultar skimo o el web del Campionat.

Informació elaborada per l’Àrea de Comunicació de la FEEC

No hay comentarios: