13.3.09

Mowgli de la Cerdanya, prop de les escoles

Aixi es com titulava "el Periodic" la contraportada sobre la edició 2009 de la Cursa Espai Kilian, una edició que més que una cursa competitiva (no us preocupeu nois! si voleu anar a foter-li canya en tindreu per estona...) sinó una gran festa de l'esport, per donar a coneixer aquest esport i els valors de la natura a tota la població, dels veïns, els estiuejants...i sobretot als nens. aquí va l'article!

Viure al refugi de muntanya de Cap del Rec de Lles de Cerdanya i tenir uns pares amants de la muntanya marca uns infants. Kilian Jornet, amb cinc anys, ja coneixia l'Aneto, i als deu ja n'havia fet una travessa pels Pirineus, de bat a bat. Cosa --els punts sobre les is-- no gaire normal. Així, a poc a poc, el contacte amb la natura i l'esport va formar un jove atleta, que, juntament amb la seva germana Naila, va fent feina en l'esquí de muntanya i les curses d'estiu, en què Kilian és --¡sorpresa!-- l'actual campió del món en les dues disciplines. Tan fàcil que sona. No és casualitat, però, que natura i esport vinguin units a qualitats humanes, perquè les dues coses fomenten el contacte entre persones, la noblesa i el respecte entre animals --humans inclosos, ¡i tant!--, i amb l'entorn.Així, Kilian Jornet és una mica com Mowgli, el nen de la selva, que té de companys els arbres, els porcs senglars, les àguiles i els esquirols, però amb la variant, important en aquest cas, que camina ràpid, molt ràpid, tant que corre sense parar per arribar el primer on li diuen, sigui allà dalt o allà baix, en una vall o en un cim. Però com que Jornet mira més enllà, com que està enganxat per aquesta noblesa natural i esportiva, pensa i s'ho rumia, i surt una idea i després un projecte, i tot plegat es fa més gran i acaba en realitat. I així, el 21 de juny es disputa la cursa de muntanya Espai Kilian, unacarrera amb un rerefons solidari, però també social, educatiu. Valors, amics, valors.
2€ per a l'escola del Marroc

L'Espai Kilian 2009 té diversos objectius. Primer de tot és una cursa de muntanya, però diversificada. Hi haurà la 1a Cursa Popular de Muntanya, amb 13,9 quilòmetres. Objectiu: fomentar l'esport i l'amor per la natura, el contacte directe amb ella, entre la gent normal, els veïns, els esportistes esporàdics, regulars i no tant regulars, entre tots, vaja. També hi haurà la 2a Mitja Marató, amb 19,9 quilòmetres per a gent més preparada, amants de l'esport i, com Kilian, del patiment. Objectiu: esport, esforç, superació, lluita, sana competitivitat. Però, a més, hi haurà la 2a Cursa de Muntanya, la reina, de 34,34 quilòmetres. Objectiu: ídem. I, per últim, el més important, hi haurà una Cursa Escolar de 800 metres per als prebenjamins i benjamins del cicle inicial i mitjà, i de 1.500 per als prealevins i alevins del cicle superior. Objectiu: una festa, una promoció, un primer contacte amb el que Kilian i Naila Jornet vivien al refugi de Cap del Rec de Lles, un inici en els valors esportius i socials de la natura.

I tot, dos euros. Dos euros per inscripció que aniran destinats a material per l'escola d'Araund, al Parc Nacional de Toubkal, a l'Atlas del Marroc, gràcies al projecte solidari de les escoles Varidà, Batllia i Bellver. Valors: esport, natura... i educació i formació. Valors socials. Coses que, de vegades, s'obliden.

No hay comentarios: